Thursday, March 11, 2010

Sambal tahun...

hehe...bile tekenangkan cuti sekolah jap g ni..teringat lah plak kat sambal tahun mak...ni rindu kat mak ke...@ sambal tahun dia ni..???tak tao lah orang melayu kenal ke tak resepi ni..rase orang jawa je yg tao kot. .kalau nak tao nilah sambal tahun...penah nampak ke tak???...kalau orang kelantan or blah timur n utara memang tak kenal resepi ni...



biasenye mak buat sambal tahun time raya..kami br 7...suke makan..pedas pun belasah je...sampai mengalir air mata..sebab sedap.....alah bukan selalu makan pedas2 ni...kadang2 je.. ni resepi sambal tahun...hehe...mak ana punye resepi....

Bahan2

1 genggam cili api (buang tangkai)
1 genggam lengkuas yg telah di potong
1 biji kelapa parut lebih lagi bagus
Garam ikut rasa
sedikit Daging potong bentuk kiub
Kerang yg dikopek
Boleh juga di+ ayam n udang kalau mahu
nak guna bawang, udang kering n halia pn bleh..lagi sedap..
(pakai ayam kampung lagi best, coz tak mudah hancur..n kurang lemak..)

Cara2nya:

1.Perah kelapa n ambik santannya
2.Sediakan periuk tanah, periuk biasa pun ok.Masukkan semua bahan dlm periuk.
3.Kemudian masak hingga kering, Kacau selalu (if suka ada bawang, udang kering n halia maka eloklah tumis die dulu+sekali ngan cili n lengkuas tue..)

mak ana de 2 cara masak sambal tahun ni..de yg tumis dulu bahan n ade yg rebus sekali...coz..if tumis tue..pakat bersin satu rumah...hehe

Resepi ni di masak dlm tempoh yg lama,ikut org dulu2 hingga menjangkau tahun.Kena rajin tambah bahan2 tiap kali kurang...makin lama di masak makin sedap.

tulah yg menariknye pasal sambal tahun ni...dah berzaman2 dalam tradisi jawa...lagi2 jawa sabak bernam..kalau orang banjar makan mesti kene sedia tisu@pun baldi..hehe..pedas weii...!!..abg ipar ana orang banjar, kak ipar plak de yg melayu, kedah n sorang tue mmg jawa..yg jawa no problem punyOO...

If yg de penyakit usus tu..elak2 lah makan bende ni...if teringin bleh je..kurangkan sikit cili masa nak masak...

post entry ni ana wat sbb de shbt yg tanye...pelah menatang sambal tahun tu???

sambal tahun tu bkn menatang ye...tp makanan...tak baek cakap makanan camtu...ish3...dapat suami orang jawa yg giler sambal tahun nanti baru tao..post entry sambal goreng laen kali na...

mase tak mengizinkan ni...

SalaM....

3 comments:

  1. alaa...rindunya ngan sambal tahun buatan kakak angkat sy kat sabak bernam... datang sana tak sah meja makan takde sambal ni.. boleh bertambah-tambah nasi kalau ada lauk ni..dah lama tak jenguk keluarga angkat sy kat sabak bernam...mesti akan ada makanan ni..sedap giler, walaupun sy bukan org jawa(sy ni pun melayu tak tulen sgt), pedas no hal punyer......

    ReplyDelete
  2. hohohohoo amat gembira skali!!!! suda btahun carik resepi ni, walopun kawen ngn org jowo, kwn2 ramai jowo tp sume moden2 xreti msk2 mknan sdp2 cenggini..

    nk copy, salin, fotostat n simpan skali eh..ehehe nnti lov buat post kt blog psl ni..jengok2 eh..

    mntk ambil ye resepi tu tuan rumah.. ^^ muah2x

    -gembire bebeno, nk tnye mertua malus- :P

    tuan umah ni org jowo ye? lov folow lah..nti bleh tau lg resepi2 org jowo..mmg minat gile.. hehehe

    ReplyDelete